Irányító központok (SCADA)

Több évtizedes tapasztalattal rendelkezünk közműszolgáltatók üzemirányító rendszereinek kivitelezése, az ehhez szükséges szoftverek fejlesztése terén. Rendszereink elsősorban a magyar villamosipari, az átviteli és az elosztó hálózat felügyeletére szolgálnak, de megtalálhatók az gáz- és olajiparban, valamint vízműveknél is.

Az OS2 alapú HAM (Helyi Adat Megjelenítő) rendszerünk meghatározó szerepet töltött be a villamosiparban 90-es években, ezt váltotta fel a Linux alapú XGRAM ZEUS nevű második generációs felügyeleti és adatgyűjtő rendszerünk (SCADA). Az ELMŰ-ÉMÁSZ számára készített IDCS rendszerünk és a folyamatosan fejlődő, számos területen alkalmazott, rugalmas ACCS képviseli a harmadik generációt.

Megoldásainkat saját fejlesztésű alaprendszereinkre építjük, igény szerinti kiegészítő komponensekkel (web megjelenítő, programkönyv, IT diagnosztika, vagyonvédelem, távfelügyelet, vezetői tájékoztató, stb.)

Ezt a tevékenységi kört a Prolan Cégcsoporton belül ma már önálló leányvállalat, a Prolan Innolab Kft. képviseli. Általuk valós idejű adatgyűjtő, megjelenítő és üzemvitel támogató szoftvercsomagot fejlesztünk. Megoldásainkat a már meglévő infrastruktúrához illesztjük és az igényeknek megfelelően személyre szabjuk. A kifejlesztett rendszereket paraméterezzük, teljes körűen teszteljük, oktatjuk majd telepítjük. Az így előálló kulcsrakész megoldás nem csak helyi megjelenítőnek, de akár egy országos központ irányítására is alkalmas. 
Tevékenységeink között kiemelt szerepet kap a mérnöki tanácsadás, esettanulmányaink rendszertervezést, rendszer architektúra optimalizálást, kockázatelemzést és biztonsági vizsgálatot tartalmaznak.

Részletes információk:

Paraméterek
Referenciák:
MAVIR, EdF DÉMÁSZ, ÉMÁSZ Hálózati Kft, EED és EED Zrt.

RTU (Profield)

A ProField család készülékeit transzformátor alállomások és hálózatok felügyeletére hoztuk létre, de vasútbiztonsági szabványok szerint továbbfejlesztett változatát használjuk ELPULT termékünkben, valamint alkalmasak más közüzemi rendszerek felügyeletére így a gáz- és olajiparban, vízművek esetén terepi adatgyűjtésre. Villamosipari alkalmazás esetén az alábbi architektúrát alkalmazzuk: A ProField mezőgép jelzések, mérések fogadására, vezérlések kiadására alkalmas. Mérőmodulja közvetlenül fogadja az áram – és feszültségváltókról érkező jeleket és ezekből meghatározza a háromfázisú mérés összes jellemező adatát (teljesítmények, teljesítménytényező, energia minőségi paraméterek). Speciális verziói transzformátorok figyeléséhez szükséges jellemzők, illetve abszolút fázisszög mérésére is alkalmasak. A mezőgépek kettős optikai gyűrűn kommunikálnak, de a legújabb processzormodullal bármilyen más, TCP/IP alapú hálózati topológia is megvalósítható. A ProField fejgép alállomási adatkoncentrátorként működik. Fogadja a saját mezőgépek, illetve egyéb intelligens berendezések (pl. védelmek, mérők) adatait, és továbbítja azokat a diszpécser központokba. A korábban RS232 soros vonallal rendelkező fejgépet bővíteni lehet a TCP/IP hálózatot támogató CM modullal. Ez a modul lehetővé teszi az IEC 60870-5-104 majd a 61850 szabvány szerinti adatátvitel megvalósítását. A korábban szállított ProField RTU-k túlnyomó többségét elláttuk CM kártyával, így támogatva a TCP/IP hálózat alapú integrált diszpécseri rendszerek létrehozását. A KEMA bevizsgálta és igazolta, hogy a ProField IED megfelel a 61850-es szabványnak. A ProField rádiós mezőgépet elsősorban távműködtetésű oszlopkapcsolók (TMOK) felügyeletére, működtetésére használjuk. Alkalmas bármely olyan technológia felügyeletére, ahol viszonylag kevés információt kell átvinni rádiós kommunikációval. A berendezés FM rádiót kezel vagy GPRS adatátvitellel kommunikál. Zárlatérzékelőkkel kiegészíthető. A termékcsalád magyar villamosipari értékesítése, alkalmazása, célirányos továbbfejlesztése 2014. óta a Prolan Cégcsoport érdekeltségében működő Prolan Power Zrt. feladata. Más iparágak, így a vasút esetében, valamint külpiaci alkalmazások esetén továbbra is a Prolan Irányítástechnikai Zrt. áll rendelkezésre, a gyártás pedig a Prolan Elektronikai Gyár Kft.-ben történik.

Kompakt mérésadatgyűjtő, vezérlő rendszer (C-RTU)

C-RTU készülékcsaládunk rugalmas és jól skálázható megoldást jelent a legtöbb általános célú problémára. Készülénkünk segítségével számos közüzemi szolgáltatás és kisfeszültségű alkalmazás felügyelete oldható meg. Felhasználási területei a teljesség igénye nélkül: Közvilágítási körzetvezérlő Kisfeszültségű kitáplálások felügyelete Kisfeszültségű transzformátorállomások diagnosztikája Ipari fogyasztásmérők távleolvasása (AMR), GSM, LTE Vasúti FET megoldások Kisebb igényű NAF, KÖF megoldások Virtuális Erőművi megoldások DSM helyi RTU-k Közmű szolgáltatók (vízművek, gázművek) általános RTU igényei